Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει το σωματείο μας την "επίσημη" λειτουργία του, μετά τις εκλογές που έγιναν και την ανάδειξη εκλεγμένης διοίκησης [σε άλλη ανάρτηση η συγκρότηση του ΔΣ] και βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα:
Η πολιτική ηγεσία του ΗΣΑΠ ζήτησε περικοπές και έτσι δεκάδες καθαρίστριες κλήθηκαν παραμονές πρωτοχρονιάς επειγόντως στα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ είτε για να παραλάβουν την απόλυσή τους ή γιά να  υπογράψουν μετατροπή των συμβάσεών τους σε 4ωρες.
Με άμεση κινητοποίηση της νέας διοίκησης και πολλών εργαζόμενων, με τη συμπαράσταση του Γιώργου Γαβρίλη, Αναπληρωτή Προέδρου της ΓΣΕΕ, αντιπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ των ΗΣΑΠ και του Παναγιώτη Κυριακούλια, οργανωτικού γραμματέα ΟΙΥΕ, επιτύχαμε κατ' αρχήν 10ήμερη αναστολή του μέτρου και παλεύουμε για ανάκληση των απολύσεων.
Το σωματείο με τις μικρές του δυνάμεις θα προσπαθήσει να αναστρέψει την κατάσταση και να ανατρέψει στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις του μνημονίου για τις καθαρίστριες του έργου αυτού [καθαρισμός σταθμών και αποβαθρών κλπ ΗΣΑΠ.
Ο εργοδότης μας έδειξε άλλη μιά φορά το αντεργατικό και το αντισυνδικαλιστικό του πρόσωπο, δεν ενημέρωσε το σωματείο μας, μολονότι έκανε ομαδικές απολύσεις και επιχείρησε να τις κάνει αιφνιδιαστικά, δίχως οι εργαζόμενοι να έχουν καταλάβει [ιδιαίτερα οι μετανάστες] τι υπογράφουν.
Πέρα από όλα τα άλλα αποδυθήκαμε σε εκστρατεία ενημέρωσης των συναδέλφων και προχωράμε στο μοίρασμα προκήρυξης στους χώρους εργασίας.

Πληροφορηθήκαμε ότι ανάλογα συμβαίνουν και στο ΜΕΤΡΟ, όπου η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ήδη το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο εξαπέλυσε το πρώτο κύμα ομαδικών απολύσεων, δίχως φυσικά να εφαρμόσει την προβλεπόμενη διαδικασία [είπε στους εργαζόμενους ότι τους επέλεξε με ... κλήρωση] και 13 απολυμένοι προσέφυγαν στην επιθεώρηση εργασίας, όπου παρενέβη και το Ε.Κ. Πειραιά, με το δικηγόρο του εργοδότη να ... καταγγέλει την παρέμβαση του ΕΚΑ και να αποχωρεί από τη διαδικασία. Ήδη έγιναν αγωγής για να πέσουν δικαστικά οι άκυρες απολύσεις και δικάζονται σε ένα μήνα περίπου στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
Δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά εναντίον της και υπήρξε η πρώτη καταδίκη του προέδρου της, που είχε ως τότε λευκό ποινικό μητρώο, αλλά και του στελέχους της διοίκησης που έχει βάλει σαν υπεύθυνο, που καταδικάστηκε σε άλλη καταγγελία.
Και οι δύο αυτές εταιρίες, που παλιότερα είχαν πάρει με κοινοπραξία τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ, είχαν επιλεγεί με ποιοτικά κριτήρια...
Ακολουθεί η ανακοίνωση που μοιράζουμε, αντί για ... μελομακάρονα στους εργαζόμενους στον καθαρισμό του ΗΣΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου