Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Παραλειπόμενα της 48ωρης απεργίας μας.

Η δεύτερη [μόλις] απεργία στον καθαρισμό του ΗΣΑΠ, έμελλε να αμαυρωθεί από προβοκατόρικη εμφάνιση του ΠΑΜΕ.
Για να προστατεύσουμε τον αγώνα μας και για να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους που μας στηρίζουν σαυτό τον αγώνα, ήρθε ο καιρός να πούμε όσα τόσον καιρό αποφεύγαμε να θίξουμε για να μην αποπροσανατολιστούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις, αλλά και γιατί το κύριο ήταν και είναι ο αγώνας μας.

  • Από τον καιρό που αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση της Κων/νας Κούνεβα, το ΠΑΜΕ που ήταν παντελώς απόν, "εμφανιζόταν" με μία συνάδελφο, η οποία απλώς βοηθούσε σαν άτομο, προσωπικά την όλη προσπάθεια.
  • Όταν καταλήξαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση του σωματείου μας, μας ζήτησε η συνάδελφος το καταστατικό "να το ελέγξει" και στη συνέχεια μας ζήτησε να προσδεθούμε στο ΠΑΜΕ, αρνηθήκαμε και η ίδια δεν γράφτηκε στο σωματείο.
  • Στις κινητοποιήσεις μας ήρθε στον ΗΣΑΠ συνοδευόμενη από άλλη συνάδελφο, που δεν δούλευε στην ΟΙΚΟΜΕΤ, αλλά ήταν πρόεδρος άλλου σωματείου καθαριστριών [του ΠΑΜΕ] και μας ζήτησε συνεργασία, ακόμη και να ενωθούμε τα δύο σωματεία. Της εξηγήσαμε ότι έχουμε άλλη φιλοσοφία από το ΠΑΜΕ και είμαστε αντίθετες στον κομματικό συνδικαλισμό, το οποίο δήλωσε ότι το σέβεται, δεχθήκαμε να έρθει μαζί μας στη συζήτηση με τους ιθύνοντες του ΗΣΑΠ και να συμμετάσχει σαυτήν. Κάτι που φυσικά δεν επρόκειτο να κάνει το ΠΑΜΕ με εμάς...
  • Επιλέξαμε να καταγγείλουμε τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας Πειραιά και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε από το πουθενά στην Επιθεώρηση Εργασίας την ίδια ακριβώς ώρα, κάποια που καλούσε τους εργαζόμενους μέλη του σωματείου μας να τους βοηθήσει δήθεν για να συμπληρώσουν τα έντυπα, κάτι που δεν χρειαζόταν, ενώ έγινε τελικά κάποια καταγγελιά χωριστή από μερικά άτομα αλβανικής καταγωγής, που μπήκε να συζητηθεί την ίδια μέρα με τη δική μας καταγγελία. Ο εργοδότης συμμορφώθηκε οικειοθελώς κι έτσι δε χρειάστηκε να εξεταστεί η καταγγελία, πάντως η όλη υπόθεση θύμιζε "άγρα πελατών".
  • Σε τριμερή στο Υπουργείο Εργασίας δεχθήκαμε να παραστεί και να δοθεί ο λόγος στη συνάδελφο του ΠΑΜΕ, που όμως  αναλώθηκε σε γενικολογίες πολιτικο-ιδεολογικού τύπου, που δεν αφορούσαν το θέμα της ούτε τη διαφορά που εξεταζόταν.
  • Το εργατικό κέντρο Πειραιά που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το ΠΑΜΕ, κάλεσε στα γραφεία του την ΟΙΚΟΜΕΤ και εργαζόμενους της ΟΙΚΟΜΕΤ αλλά και της Οικολογικής σε διάλογο, που τον απέφυγε ο εργοδότης. Φυσικά δεν προσκληθήκαμε... Δεν είχε προηγηθεί κανενός είδους αγωνιστική κινητοποίησή έστω εξαγγελία της. Οι εργαζόμενοι-απολυμένοι καθαριστές της Οικολογικής, είπαν ότι του ζήτησε τα χαρτιά τους η πρόεδρος του σωματείου καθαρισμού σχολείων για να τους βοηθήσει και ζήτησε να γραφτούν στο σωματείο της, όταν όμως είδαν ότι δεν έκανε τίποτε για να τους βοηθήσει, ζήτησαν να διαγραφούν...
  • Σήμερα η ίδια αυτή συνάδελφος που τάχα ήθελε να μπει στο σωματείο μας, αλλά ακόμη ... μελετάει το καταστατικό μας, ζήτησε από τις εργαζόμενες να πάνε σε εκδήλωση-σύσκεψη του ΕΚΠ που έκανε το δεύτερο αυτό σωματείο του ΠΑΜΕ [των καθαριστριών σχολείων] καταφερόμενη εναντίον των συνδικαλιστών που μας βοηθούσαν και οργάνωσαν τις τριμερείς κλπ. όπου αυτή συμμετείχε, όπως την ΟΙΥΕ κλπ.
  • Φυσικά καμία δήλωση συμπαράστασης, στήριξης ή άλλη αρωγή από τη συνάδελφο, τα σωματεία του ΠΑΜΕ κλπ
Όταν εμείς αγωνιστόμαστε θέλουμε να ξέρουμε, ποιούς έχουμε δίπλα, ποιούς έχουμε απέναντι και ποιούς αφήνουμε πίσω μας να ιδρωκοπούν κατηγορώντας μας ότι "πήραμε λάθος δρόμο" στρογγυλοκαθισμένοι στο κάρο, αντί να σπρώχνουν όπως όλοι εμείς οι υπόλοιποι, δίχως να χαράζουν το δικό τους δρόμο.
Αν το ΠΑΜΕ και το ολόκληρο το ΚΚΕ δεν κατάφεραν να κάνουν έστω μιά δίωρη στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, το αεροδρόμιο, ενάντια στους εργολάβους καθαρισμού και την ασυδοσία τους, με ποιό δικαίωμα κατηγορεί όσους κάνουν αυτό που πιστεύουν και αποδεικνύεται σωστό;
Είναι δουλιά των συνδικάτων να κάνουν πλιάτσικο στους απεργούς που τους έδειξε το δρόμο του αγώνα ένα άλλο σωματείο, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τη διοίκησή του και να το αποκόψουν από τους υποστηρικτές του;
Χίλια καντάρια αναθέματος κατά της τρόϊκας μπορεί να θορυβήσουν έναν εργοδότη περισσότερο από   δυό μέρες απεργίας;
Ποιόν εξυπηρετούν τέτοιου είδους "σφήνες", αγωνιστικές πλειοδοσίες και υπονομεύσεις;

ΥΓ 1. Μέσα στο κλίμα αυτό ποιός εκπλήσσεται από το ότι το ότι στη συγκέντρωση στα γραφεία της Οικομετ, συνέβησαν και κάποια απρόοπτα "μικροέκτροπα" που δεν πήραν έκταση, αλλά αιφνιδίασαν το σωματείο, που κάλεσε σε ειρηνική συγκέντρωση και πορεία, αρκετά όμως να αποπροσανατολίσουν  ως προς το χαρακτήρα του αγώνα μας και τους στόχους του. 
ΥΓ 2. Οι έντονες αντιρρήσεις μας στο νεοσταλινικό προφιλ του ΠΑΜΕ, δεν θα μας εμπόδιζαν να στραφούμε και σαυτό αν μπορούσε να προσφέρει κάτι χρήσιμο κι απαραίτητο στον αγώνα μας σεβόμενο την πολυφωνία μας, αλλά μεσάζοντες οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν διότι δεν τους χρειάζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου